Duik ik met m’n muziek het verleden in (Radio Dismuke!), mijn leesvoer bestaat uit Science Fiction. Op de middelbare school hebben ze het wat mij bereft verknoeid met de verplichte Literatuurlijst. Na ‘Max Havelaer’ had ik het wel gehad. Sindsdien geen literair werk meer gelezen. Maar me wel helemaal in de SF-boeken verloren.

Nou denken de meeste mensen meteen aan Star Wars, of Buck Rogers als ze wat ouder zijn. Die lees ik dus niet, vind er ook niks aan. Ik ben begonnen met Jack Vance, Asimov, A.E. van Vogt. Frank Herbert, Brian Aldiss, Robert Silverberg. Later Greg Bear, Stephen Baxter, William Gibson. Ik kan nog wel even doorgaan met namen, in 30 jaar lees je heel wat weg. De boeken gaan verder dan het ‘space-opera’ niveau van Luc Skywalker en aanverwanten.

In het begin typte ik de synopsis op de achtgerflap van het boek over en die ging dan netjes in een alfabetisch gesorteerd systeempje. 1 tot 5 sterren erbij om aan te geven of ik het boek goed of slecht vond. Ja, een beetje nerd-erig. Waar die stapel papier is gebleven, ik weet het niet…

Op internet gaat dat tegenwoordig veel makkelijker. Er is één site waar ik standaard naar toe surf om nieuwe boeken te ontdekken en een ‘Booktrackr’ bij te houden: ‘Worlds without End’.