De mooiste muziek die er voor mijn oren gemaakt is, komt uit het Engeland van de jaren ’20-’30. De tijd van de ‘sweet sound’, net voor de ‘big bands’ van de jaren ’40. Waar de big bands in de jaren ’40 de nadruk hadden liggen op de koperblazers – trompetten, trombones – waren het in het voorliggende decennium de houtblazers – klarinetten, saxofoons – die de boventoon voerden. De eerste kennismaking was zo’n 30 jaar geleden via de muziekbibliotheek, met de platen van ‘The Pasadena Roof Orchestra’ die de hits van toen, maar dan in stereo van nu speelt. Een nieuwe band dus.

Eind jaren 80 was er ‘Toppers van Toen’ op de radio muziek uit de periode 1920 -1950. Mer cassettedeck in de aanslag en een pen in de hand werden nummers opgenomen en namen opgeschreven. Jack Hylton, Bert Ambrose, Billy Cotton, Geraldo, Caroll Gibbons…
Tijdens vakanties naar Engelend hoorde voortaan een bezoek aan de plaatselijke ‘HMV’ (His Masters Voice) er gewoon bij. Stapels CD’s van o.a. het Vocalion-label gingen mee terug in de vakantie-fietstas….

Met de komst van internet werd het zoeken naar bands makkelijker.. Originele 78 toeren-opnamen kun je vinden/downloaden op bijvoorbeeld ‘http://archive.org’. Maar het allermooiste is Radio Dismuke, een interneradiozender die 24/7 de heerlijkste muziek draait. Muziek uit de periode 1925 – 1935.

Als je wilt weten waar ik de hele dag, de hele week, het hele jaar naar zou kunnen luisteren, klik dan hier om naar de live-stream te luisteren En de website van Radio Dismuke staat ook vol met fantastische jaren 30 muziek-dingen….