alvin_shipwreck_kellyHet is 1924, Hollywood stuntman Alvin ‘Shipwreck’ Kelly gaat een weddenschap met een vriend aan en introduceert daarmee een rage: paalzitten. Tijdens zijn eerste poging houdt hij het 13 uur en 13 minuten vol. Binnen een paar weken zijn er honderden anderen die de titel ‘King of the Pole’ proberen te bemachtigen. Het record ging van 12, 17 naar 21 dagen.

Kelly pakte het commercieel op: hij reisde door heel Amerika en liet zich betalen om paalzit-demonstraties te geven. Overigens, paalzitten was toen echt paalzitten: je kwam als paalzitter niet van de paal af. Eten deed je niet, drinken werd door assistenten met een hengel aangereikt. Om te plassen draaide de paalzitter zich met de rug naar het publiek en gebruikte een smalle buis die in een gat in de grond eindigde….

Richard-BlandyIn een ultieme poging de Koningstitel te heroveren, wist Kelly het 49 dagen vol te houden. Hij hield die titel ‘slechts’ een jaar: in 1930 wist Bill Penfield het 51 dagen en 20 uur vol te houden. Wat Bill betreft had dat langer kunnen zijn, maar een onweersbui dwong hem van zijn paal af….. De langste zit schijnt die van Richard ‘Dixie’ Blandy te zijn: 125 dagen. Het liep echter slecht met hem af getuige het krantenbericht hiernaast.

P.S. die Kelly hield wel van een stuntje