Konstantin Novoselov en Andre Geim ontwikkelden een manier om een grafietlaag met een dikte van 1 atoom te maken: grafeen. Lekker belangrijk, het enige grafiet dat ik tegenkom zit in m’n tekenpotlood…
Maar daar kon wel eens heel snel verandering in komen. Grafeen is het sterkste materiaal dat we op aarde kennen. Een laagje ter dikte van vershoudfolie draagt probleemloos een olifant. Het is harder dan diamant, maar tegelijk net zo rekbaar als rubber. Daarnaast blijkt grafeen supergeleidend te zijn en kunnen gassen niet door een laagje grafeen heen komen.
In oktober is er een miljard euro gestopt in het ‘Graphene Flagship Project’. Dat is een tienjaren-plan om het onderzoek naar grafeen naar een hoger plan te tillen. Wetenschappers zijn druk bezig met het ontwikkelen van toepassingen van het nieuwe supermateriaal. Zo zijn onderzoekers in de VS bezig met de ontwikkeling van een nieuw type silicium-batterijen. Silicium is een grondstof voor o.a. zonnecellen en computerchips. Silicium-condensators kunnen elektrische lading opslaan in de oppervlak van het poreuze materiaal. Onderzoeksleider Cary Pint besloot het silicium een beschermlaagje grafeen te geven, en ontdekte dat het silicium ineens veel meer lading vast kon houden. Het herladen van silicium-grafeen batterijen wordt bovendien in enkele seconden of minuten gedaan. In tegenstelling tot ’traditionele’ batterijen kan dat ook nog eens een paar miljoen keer.
Zonnecellen, buigzame lcd- en touchscreens, camerasensors met een gevoeligheid die 1000x hoger ligt dan de huidige CCD’s. Britse onderzoekers zijn bezig met een superdun condoom. Maar vooral in de (computer)elektronica op nano-niveau lijkt grafeen grote veranderingen teweeg te gaan brengen. De verwachtingen zijn dat de eerste ‘grafeen-toepassingen’ op grote schaal in 2015 de markt op gaan. Ik wacht rustig af…